Εκτός των Τειχών

Saturday
Aug 01st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Η κινεζική επανάσταση και το Θιβέτ

E-mail Εκτύπωση PDF

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μας το βιβλίο Η κινέζικη επανάσταση και το Θιβέτ, που περιέχει κείμενα του Αμερικάνου αγωνιστή Μάικ Ιλάι που γράφτηκαν τη δεκαετία του 90 για το ζήτημα του Θιβέτ

 όταν αυτό βρίσκονταν και πάλι στο επίκεντρο, όχι εξαιτίας της επιλεκτικής ευαισθησίας των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που εκφράστηκε πρόσφατα με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων από την Κίνα, αλλά εξαιτίας μεγάλων κινητοποιήσεων μέσα στο ίδιο το Θιβέτ ενάντια στην πολιτική αφομοίωσης που ασκούσε,  η Κίνα στο Θιβέτ.

Στο βιβλίο, περιγράφεται αναλυτικά η ιστορική και πολιτική πλευρά του ζητήματος, ξεκινώντας από τα χρόνια κυριαρχίας των Λάμα στο Θιβέτ, πριν την επανάσταση, όπου περιγράφεται η καταπίεση, η εξαθλίωση και ο σκοταδισμός που επικρατούσε στις πλατιές μάζες του λαού του Θιβέτ. Στη συνέχεια, αναφέρεται στις μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής και σκέψης που έφερε η επανάσταση, στις κατακτήσεις του θιβετιανού λαού αλλά και στην προσπάθεια να αποτραπεί η αντεπανάσταση μέσα από τη δράση των κοκκινοφρουρών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης. Τέλος, αναφέρεται στην περίοδο που κυριάρχησε η αντεπανάσταση στην Κίνα και την αντανάκλασή της στο Θιβέτ, καθώς και στο ρόλο του Δαλάι Λάμα στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν. 

Τέλος, το βιβλίο προλογίζει ο Μανόλης Αρκολάκης που αναφέρεται στις τρέχουσες εξελίξεις στο Θιβετ και τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αποσκοπεί μια σύντομη αναδρομή στα κύρια γεγονότα που καθόρισαν τις εξελίξεις στην περιοχή.